Recept

Kryddmarinerade apelsiner

Koka ihop vatten, socker & kryddor till en lag. Låt svalna. Häll därefter lagen över skalade, skivade apelsiner, rör om och låt stå, gärna över natten. Plocka bort kryddorna inför servering. Mumsigt tillsammans med grekisk yoghurt eller kanske lite glass av fin sort?

  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker (rörsocker strö eller strösocker)
  • 2 stjärnanis
  • 1 påse saffran
  • 4 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 5 apelsiner

Midvinterdryck

Midvintern är en mer introvert, intim & ”bara vara” tid. Våga vara i det. Prioritera din sömn, försök komma ut en stund på dagen i dagsljuset varje dag, gärna i skogen. Ledordet är slowdown.

1 kopp mjölk, välj det alternativ som passar dig (jag valde mandelmjölk på lucia)

1 krm kanel

1 krm kardemumma

½ påse saffran

1 tsk ghee (klarat smör)

Flytande honung efter behag

Lägg allt i en kastrull och låt dra i minst en timme innan du värmer upp drycken, ska ej kokas. Drick varmt & njut!

Ps. Vid festliga tillfällen kan du toppa med vispad grädde av valfri sort och strö lite kanel på toppen, tjusigt som tusan! Ds

Saffran sägs förbättra din sömn och öka serotoninet i kroppen, vilket motverkar nedstämdhet. Enligt Auyrvedan stärker den här drycken ”Ojas”. En person med mycket Ojas är full av energi, vitalitet och kraft. Med mycket ojas i kroppen saktas åldrandeprocessen ner – ta därför gärna en kopp av denna underbara dryck varje kväll!

Saffransboll

1 dl cashewnötter

2 dl skållade sötmandel’

1 påse saffran

10 torkade dadlar

10 ekologiska (bruna) torkade aprikoser

½ dl kokosolja

Vatten

Kör alla ingredienser i mixer och tillsätt vatten tills du får en bra deg att rulla bollar av.

Rulla bollarna i kokosflingor eller hackade nötter/frön, ställ kallt eller frys in. På lucia tillsatte jag gult bärpulver till kokosflingorna med smak av hjortron, havtorn & nypon.

Mango Kombucha Bellini

En dryck som boostar kollagenet i huden & bakterierna i tarmen. Mangon ger dig massor av betakaroten och C-vitamin, physallis är en C-vitaminbomb & kombucha, jäst the med mjölksyrabakterier, stärker bakteriefloran.

Till ett glas behöver du ca 50 g frusen mango, 3-4 physallisbär, lite limesaft & 2 dl kombucha, naturell eller smaksatt med ingefära.

Mixa mango, physallis och lime med mixerstav, skeda upp i ett vackert glas. Toppa med kombucha och rör om innan servering.

Golden milk

Golden milk innehåller antiinflammatoriska ingredienser och kan bidra till ett starkare immunsystem. Ingredienserna boostar även förbränningen och detoxar levern.

,5 dl torkad gurkmeja

1 msk torkad eller färskriven ingefära

1,5 dl vatten

svartpeppar

2 dl osötad mandelmjölk (kan ersättas med rismjölk eller kokosmjölk)

1 tsk kokosolja

Smaksätt med valfria kryddor. Exempelvis kanel, kardemumma och vanilj.

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Krydda med lite svartpeppar. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas golden milk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.

För att sedan göra din golden milk, värm 2 dl mandelmjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk av pastan. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver (eller varför inte allt på samma gång?). För sötma, droppa ner lite honung.

Ingefärashot

En shot om dagen sägs vara bra för matsmältningen och motverka förkylningar!

200 g  färsk ingefära

2 citroner

5 dl vatten

2 tsk honung

ev. en lillfingerstor bit färsk gurkmeja

Skala ingefäran samt ev gurkmeja – finriv den.

Halvera och pressa saften ur citronerna.

Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft och honung.

Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.

Håller i 1-2 veckor i kylen.

Morotsbollar

Kör 2½ dl naturella cashewnötter, 10 torkade, urkärnade dadlar, ½ tsk malen kardemumma, en nypa salt och dryg 1 dl finrivna morötter i matberedare.

Trilla till bollar som du rullar i kokosflingor, förvaras i kyl i upp till två veckor. Plocka fram som mellis, perfekt tillsammans med valfri frukt eller grönsak för ett komplett mellanmål!

Jag rullade några bollar i havtornspulver som jag köpt i hälsokostaffär. Pulvret ger lite syrlighet till bollarna och extra nyttigheter, kan vara kul att använda men är inget måste:)

Rödbetslatte

1 stor kopp

2 dl valfri mjölk (gärna av sort som går att skumma vid vispning)
1/2 – 1 msk Rödbetspulver
1 nypa Vaniljpulver
ev. lite sötning

Vispa ner rödbetspulver och vanilj i varm valfri mjölk. Beroende på vilken mjölksort du använder, vissa är sötare än andra, kan du söta din latte med lite honung eller annan sötning efter smak.

Tips! Dekorera din latte med lite rödbetspulver

Dadelkaka

40 torkade dadlar,  4 msk kokosolja, 2 tsk vaniljpulver, 1 nypa flingsalt, 4 msk kallt kaffe samt 4 msk kakao mixas till en gegga. Tillsätt 400 gram torrostad sötmandel och kör snabbt ihop, mandlarna får gärna vara stora mumsbitar:)

Tryck ut i en springform som du klätt med bakplåtspapper.

Smält 100 gram mörk choklad, 70% av fin sort. Dutta i en skvätt soya eller havregrädde innan du täcker dadelkakan med chokladen. Strö lite kokosflingor, blåbärspulver eller något annat snyggt på toppen. Ställ svalt innan du lägger kakan i frysen. Den är godast frusen, i små himmelskt goda bitar!

Fröknäcke

1 dl solrosfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl sesamfrön (jag väljer svarta, det blir så snyggt!),

½ dl lin-/chiafrön, 1 dl majsmjöl, ½ tsk salt, 2 dl hett vatten, ½ dl rapsolja

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och häll i vattnet & oljan.

Låt svälla 30 minuter.

Tryck ut på plåt mellan två bakplåtspapper. Grädda långt ned i ugnen ca 40 min, öppna luckan ett par ggr under gräddningen så att fukten avlägsnas, brödet blir knäckigare då!

Låt svalna, bryt i lagom stora bitar och njut!

Grön Hälsodrink

2 cm ingefära, 1 mango, 4 dl kokosvatten, 6 dl äppeljuice cloudy (äppeljuice som är grumlig) samt 4 dl babyspenat mixas ihop i blender.

Receptet räcker till 4 rejäla glas hälsa!

Mumsig chokladboll 

2½ dl glutenfria havregryn, 3/4 dl kokosolja, 8 urkärnade dadlar, 2 msk kakao, 1 nypa salt och 2 msk kaffe mixas ihop i matberedare. Forma till bollar i valfri storlek (10 pingisbollstora)och rulla i kokosflingor, kakao eller antioxidantrikt lingonpulver.

Wake me up shot – gul

2 skalade morötter i bitar, 1 mango, en tumstor bit ingefära, 2 dl äppelmust mixas ihop blender, fyll på med friskt kranvatten till önskad konsistens. Receptet räcker till drygt 8 shots.

20160814_100955

Hälsobollar

1,5 dl sötmandel

0,5 dl solroskärnor

1 dl pumpafrön

1 dl ekologiska torkade aprikoser  (de bruna)

0,5 dl torkade fikon

3 msk kakao

Vatten & kokosflingor

Kör allt i matberedare, tillsätt några droppar vatten så du kan rulla bollar. Rulla dem i kokosflingor, ät och njut!

För sötare bollar, tillsätt 4-5 torkade dadlar. För lyxigare bollar, tillsätt några rutor 70% mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad. För variation byt ut fikon och en del av aprikoserna mot katrinplommon, russin, torkade blåbär eller tranbär. Tål du nötter kan frön bytas ut mot exempelvis cashewnötter….variera och testa, nästan allt är gott!

yogagodis

Yogagodis (receptet kan halveras)

500 gram mörk choklad, gärna 72% kakaohalt.

4 dl soyagrädde

7 dl blandade frön, nötter, mandlar som du tycker om. Gärna ugnsrostade.

4 dl strimlade russin, tranbär, aprikoser eller annan torkad frukt

Kokosflingor eller sesamfrön

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Strö kokos eller sesamfrön på botten. Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Häll över smeten i formen och låt stå kallt tills det stelnat. Skär upp i mumsbitar och njut!

Yogite

Yogithe

2 liter vatten, 20 hela kryddnejlikor, 20 hela kardemummakärnor, 20 hela svartpepparkorn, 5 kanelstänger & några skivor färsk ingefära kokas i ca 20 minuter. Tillsätt ½ tesked svart the av valfri sort och ta därefter bort från plattan.  Sila, häll upp i fin flaska.

Blanda 1 del yogithe med 1 del hett vatten, tillsätt gärna mjölk, vanlig eller soyamjölk om du vill ha ett mildare the. Söta gärna med honung.

Bör drickas inom 14 dagar. Förvaras i kylskåp eller frys in i plastflaskor för framtida bruk.

Detta the ger dig kraft och energi, verkar stimulerande och balanserande, är bra mot förkylning, stärker och lugnar nervsystemet och förbättrar minnet.

Yogithe innehåller svartpeppar som renar blodet, kardemumma som är bra för tjocktarmen, nejlika för nervsystemet och dessutom hjälper mot förkylning och utmattning. Svart the fungerar som en katalysator för de övriga ingredienserna.

 

 20160824_202708

Chokladpuckar

2 dl mandel

150 gr torkade ekologiska aprikoser

150 gr torkade katrinplommon

½-1 tsk malen kardemumma

½ tsk vaniljpulver

 ½-1 dl vatten

 Topping

Ca 50 gram Smält mörk choklad (med en klick kokosolja i om du vill) samt                             kokosflingor!

Mixa alla ”torra” ingredienser i en matberedare, tillsätt vatten tills det blir en massa som håller ihop. 

Rulla till en rulle och pensla med mörk choklad med minst 70% kakaohalt som du smält över vattenbad, strö på kokosflingor.

Skär till lagom stora ”puckar” när chokladen stelnat lite. Ät och njuuut!

 Surkål

Riv ett handbollsstort vitkålshuvud i fina strimlor. Tillsätt 4 tsk ojoderat salt. Krama runt i vitkålen tills den börjar vätska sig. Fyll upp i glasburk med tätslutande lock. Låt stå i rumstemperatur i 10 dagar utan att öppna locket.

Öppna rör om, smaka, ät och njut!

Förvaras i kylskåp efter fermenteringen, håller ca 30 dagar.