:

recept


Kryddmarinerade apelsiner

Koka ihop vatten, socker & kryddor till en lag. Låt svalna. Häll därefter lagen över skalade, skivade apelsiner, rör om och låt stå, gärna över natten. Plocka bort kryddorna inför servering. Mumsigt tillsammans med grekisk yoghurt eller kanske lite glass av fin sort?

  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker (rörsocker strö eller strösocker)
  • 2 stjärnanis
  • 1 påse saffran
  • 4 hela nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 5 apelsiner

Midvinterdryck

Midvintern är en mer introvert, intim & ”bara vara” tid. Våga vara i det. Prioritera din sömn, försök komma ut en stund på dagen i dagsljuset varje dag, gärna i skogen. Ledordet är slowdown.

1 kopp mjölk, välj det alternativ som passar dig (jag valde mandelmjölk på lucia)

1 krm kanel

1 krm kardemumma

½ påse saffran

1 tsk ghee (klarat smör)

Flytande honung efter behag

Lägg allt i en kastrull och låt dra i minst en timme innan du värmer upp drycken, ska ej kokas. Drick varmt & njut!

Ps. Vid festliga tillfällen kan du toppa med vispad grädde av valfri sort och strö lite kanel på toppen, tjusigt som tusan! Ds

Saffran sägs förbättra din sömn och öka serotoninet i kroppen, vilket motverkar nedstämdhet. Enligt Auyrvedan stärker den här drycken ”Ojas”. En person med mycket Ojas är full av energi, vitalitet och kraft. Med mycket ojas i kroppen saktas åldrandeprocessen ner – ta därför gärna en kopp av denna underbara dryck varje kväll!

Saffransboll

1 dl cashewnötter

2 dl skållade sötmandel’

1 påse saffran

10 torkade dadlar

10 ekologiska (bruna) torkade aprikoser

½ dl kokosolja

Vatten

Kör alla ingredienser i mixer och tillsätt vatten tills du får en bra deg att rulla bollar av.

Rulla bollarna i kokosflingor eller hackade nötter/frön, ställ kallt eller frys in. På lucia tillsatte jag gult bärpulver till kokosflingorna med smak av hjortron, havtorn & nypon.

Mango Kombucha Bellini

En dryck som boostar kollagenet i huden & bakterierna i tarmen. Mangon ger dig massor av betakaroten och C-vitamin, physallis är en C-vitaminbomb & kombucha, jäst the med mjölksyrabakterier, stärker bakteriefloran.

Till ett glas behöver du ca 50 g frusen mango, 3-4 physallisbär, lite limesaft & 2 dl kombucha, naturell eller smaksatt med ingefära.

Mixa mango, physallis och lime med mixerstav, skeda upp i ett vackert glas. Toppa med kombucha och rör om innan servering.

Golden milk

Golden milk innehåller antiinflammatoriska ingredienser och kan bidra till ett starkare immunsystem. Ingredienserna boostar även förbränningen och detoxar levern.

,5 dl torkad gurkmeja

1 msk torkad eller färskriven ingefära

1,5 dl vatten

svartpeppar

2 dl osötad mandelmjölk (kan ersättas med rismjölk eller kokosmjölk)

1 tsk kokosolja

Smaksätt med valfria kryddor. Exempelvis kanel, kardemumma och vanilj.

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Krydda med lite svartpeppar. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas golden milk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.

För att sedan göra din golden milk, värm 2 dl mandelmjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk av pastan. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver (eller varför inte allt på samma gång?). För sötma, droppa ner lite honung.

Ingefärashot

En shot om dagen sägs vara bra för matsmältningen och motverka förkylningar!

200 g  färsk ingefära

2 citroner

5 dl vatten

2 tsk honung

ev. en lillfingerstor bit färsk gurkmeja

Skala ingefäran samt ev gurkmeja – finriv den.

Halvera och pressa saften ur citronerna.

Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm upp det på låg värme, det får inte gå upp över 60°.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt citronsaft och honung.

Låt stå ca 20 min. Sila upp blandningen i en flaska.

Håller i 1-2 veckor i kylen.

Morotsbollar

Kör 2½ dl naturella cashewnötter, 10 torkade, urkärnade dadlar, ½ tsk malen kardemumma, en nypa salt och dryg 1 dl finrivna morötter i matberedare.

Trilla till bollar som du rullar i kokosflingor, förvaras i kyl i upp till två veckor. Plocka fram som mellis, perfekt tillsammans med valfri frukt eller grönsak för ett komplett mellanmål!

Jag rullade några bollar i havtornspulver som jag köpt i hälsokostaffär. Pulvret ger lite syrlighet till bollarna och extra nyttigheter, kan vara kul att använda men är inget måste:)

Rödbetslatte

1 stor kopp

2 dl valfri mjölk (gärna av sort som går att skumma vid vispning)
1/2 – 1 msk Rödbetspulver
1 nypa Vaniljpulver
ev. lite sötning

Vispa ner rödbetspulver och vanilj i varm valfri mjölk. Beroende på vilken mjölksort du använder, vissa är sötare än andra, kan du söta din latte med lite honung eller annan sötning efter smak.